• Neem contact op:010 200 4227
  • Ons adres:Voorschoterlaan 65 B, Rotterdam
  • Openingstijden:08:15 - 17:00 uur

Mondklachten

Bij Tandzorg Kralingen Lusthof helpen we u om diverse mondklachten vroegtijdig op te sporen. Problemen als ongezond tandvlees, slechte adem en gevoelige tanden kunnen vaak nog worden voorkomen voordat ze ontstaan.

Ook als u reeds last heeft van mondklachten kunt u een bezoek brengen aan onze mondhygiënisten praktijk. We maken uw gebit met kwalitatieve zorg en persoonlijke begeleiding snel weer gezond zodat u er de rest van uw leven volop van kunt genieten.

Diverse soorten mondklachten

Het belang van een mooie glimlach en een gezond gebit mag u zeker niet onderschatten. In onze mondhygiënisten praktijk kunt u daarom terecht voor de onderstaande gebitsklachten:

  • Gevoelige tanden
  • Tandplak
  • Tandsteen
  • Tanderosie
  • Gezwollen of bloedend tandvlees
  • Terugtrekkend tandvlees
  • Gingivitis
  • Parodontitis
  • Vieze adem of vieze smaak in de mond
  • Droge mond
  • Tanden die losstaan of verschuiven
  • Schaamte voor het gebit

Tandplak

Tandplak is een dun, vaak onzichtbaar, kleverig laagje dat zich op de gebitselementen afzet. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit opgeloste voedselresten, slijm en bacteriën. Deze bacteriën breken suikers en koolhydraten in de mond af tot zuur. Tandplak heeft ongeveer dezelfde kleur als de tanden en is daarom moeilijk te zien. Het zit overal, dus ook tussen de gebitselementen. Tandplak kan verwijderd worden door tanden poetsen en bijvoorbeeld ragers.

Als tandplak niet dagelijks verwijderd wordt, kan het verharden: zouten uit speeksel slaan neer in de tandplak waardoor er tandsteen ontstaat. Door tandsteen wordt het oppervlak ruwer, zodat plak en uiteindelijk tandsteen weer toeneemt. Tandsteen kan alleen door de mondhygiënist of tandarts verwijderd worden. Tandplak en tandsteen kunnen tandvleesontsteking (gingivitis) veroorzaken. Roodheid, zwelling en bloedend tandvlees zijn tekenen hiervan. Gingivitis kan door goede reiniging weer verdwijnen.

Tandsteen

Tandsteen is in feite een verharde laag tandplak. Tandsteen boven het tandvlees is meestal wit/gelig van kleur. Tandsteen kan ook onder het tandvlees gaan zitten, waardoor de aanhechting van de tanden verloren kan gaan. Omdat tandsteen erg hard is, kan alleen de tandarts of mondhygiënist het verwijderen. Om mondklachten door tandsteen te voorkomen, raden we aan om minimaal eens per half jaar een bezoek te brengen aan onze praktijk voor een professionele reiniging. Zowel tandplak als tandsteen kunnen tandvleesontstekingen veroorzaken.

Tanderosie

Tanderosie is het oplossen van tandglazuur door zuur inwerking. Tanderosie is een sluipend proces en hierdoor niet gemakkelijk te herkennen. Uiteindelijk kunnen het tandglazuur en onderliggend tandbeen opgelost worden. Onze mondhygiënisten kunnen u uitleggen hoe u tanderosie kunt beperken en voorkomen.

Gevoelige tanden

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van gevoelige tanden. Bijvoorbeeld bij het eten en drinken van koude of juist warme dranken. Ook het inademen van koude lucht kan pijnlijk zijn. Gevoelige tanden kunnen diverse oorzaken hebben:

  • Wijkend tandvlees, bijvoorbeeld door ouderdom of verkeerd poetsen
  • Blootliggend tandbeen of tanderosie, bijvoorbeeld door veel frisdrank
  • Tandenknarsen
  • Glazuurverlies, bijvoorbeeld door verkeerde tandpasta of te vaak poetsen
  • Tandvleesaandoeningen
  • Een gebroken of gebarsten tand

Onze mondhygiënisten zijn gespecialiseerd in het achterhalen van de oorzaak van uw gevoelige tanden. Vervolgens voorzien ze u van een persoonlijk advies om de gevoeligheid van uw tanden aan te pakken.

Onze mondhygiënisten

Tandarts

Kitty

Werkzame dagen:
Maandag
Dinsdag
Donderdag
Vrijdag

Mondhygiëniste

Hannah

Werkzame dagen:
Maandag
Dinsdag
Zaterdag

Preventie- en orthoassistente

Priscilla

Werkzame dagen:
Dinsdag
Donderdag
Vrijdag

Praktijkmanager

Louise

Werkzame dagen:
Maandag
Dinsdag
Donderdag

Gezwollen of bloedend tandvlees

Roodheid, bloeding of een zwelling is doorgaans een teken van ontstoken tandvlees. Het gehele tandvlees kan ontstoken zijn, maar het is ook mogelijk dat dit alleen plaatselijk is. Tandvleesklachten gaan doorgaans gepaard met een slechte adem of een nare smaak in de mond. Ook doet het vaak pijn bij aanraking.

De mondhygiënisten van Tandzorg Kralingen Lusthof stellen vast of er sprake is van een ontsteking. We behandelen bestaande tandvleesklachten en adviseren u over het voorkomen ervan.

Terugtrekkend tandvlees

Uw manier van poetsen heeft invloed op uw tandvlees. Te zacht, te hard of met een verkeerde tandenborstel poetsen kan bijdragen aan terugtrekkend tandvlees. Bij teruggetrokken tandvlees komen de tandhalzen bloot te liggen. Dit is doorgaans erg pijnlijk.

Regelmatig een bezoek brengen aan onze mondhygiënisten praktijk kan helpen bij het voorkomen van terugtrekkend tandvlees. We geven onder andere advies over welke tandenborstel en tandpasta u het beste kunt gebruiken.

Adres- en contactgegevens

Tandzorg Kralingen Lusthof
Voorschoterlaan 65 B
3062 KH Rotterdam

T: 010 200 4227
E: info@tklusthof.nl

Openingstijden mondhygiënisten praktijk

Maandag: 08:15 – 17:00 uur
Dinsdag: 08:15 – 17:00 uur
Woensdag: Gesloten
Donderdag: 08:15 – 17:00 uur
Vrijdag: 08:15 – 17:00 uur
Zaterdag: Op afspraak
Zondag: Gesloten

Gingivitis

Een bloeding, zwelling of roodheid kan betekenen dat uw tandvlees ontstoken is. Het gehele tandvlees kan ontstoken zijn, maar het is ook mogelijk dat dit alleen plaatselijk is. Tandvleesklachten gaan soms gepaard met een slechte adem of een nare smaak in de mond. Vaak geeft gingivitis niet veel klachten. Een beetje bloeding bij het poetsen is vaak het enige.

Gingivitis is omkeerbaar: door goede reiniging kan het geheel verdwijnen. De mondhygiënisten van Tandzorg Kralingen Lusthof stellen vast of er sprake is van een ontsteking. We behandelen bestaande tandvleesklachten en adviseren u over het voorkomen ervan.

Parodontitis

Zonder behandeling kan een tandvleesontsteking zich uitbreiden tot in het kaakbot en de vezels. Met deze vezels zijn de gebitselementen bevestigd aan het kaakbot. De vezels worden dan afgebroken, waarmee ook een deel van het kaakbot verdwijnt. Dit lijdt tot het losstaan van de gebitselementen en uit eindelijk gaan deze zelfs verloren. Bij behandeling van parodontitis wordt de afbraak stopgezet. Bot en vezels komen niet meer terug, maar er kan door goede mondhygiëne een stabiele situatie ontstaan.

Roken verhoogt het risico op het ontstaan van parodontitis. Rokers hebben minder last van bloedend tandvlees, ook wanneer het tandvlees niet in orde is. Ze worden minder gewaarschuwd dat er iets mis is. Bovendien verhoogt parodontitis de kans op allerlei andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten.

Tandzorg Kralingen Lusthof helpt u bij het tijdig bestrijden en voorkomen van parodontitis.

Vieze adem of vieze smaak in de mond

Het hebben van een slechte adem kan diverse oorzaken hebben. Hieronder vindt u de meest voorkomende:

  • Slechte mondhygiëne, met name door bacteriën die achterblijven op de tong
  • Een ontsteking in de mond
  • Een aandoening aan de neus- of keelholte
  • Het volgen van een streng dieet
  • Roken of alcoholgebruik
  • Regelmatig nuttigen van knoflook, uien of andere sterke kruiden/specerijen

We adviseren of behandelen u graag in onze praktijk wanneer u last heeft van een slechte adem of nare smaak in de mond. Maak uw klachten gerust bespreekbaar.

Droge mond

Het hebben van een droge mond komt in Nederland regelmatig voor: maar liefst één op de vijf volwassenen heeft er last van. Droge mond wordt ook wel xerostomie genoemd en kan gepaard gaan met allerlei klachten en aandoeningen. Denk hierbij aan:

  • Gaatjes in het gebit
  • Tandvleesproblemen
  • Tanderosie
  • Aantasting van de zachte weefsels in uw mond
  • Een brandend gevoel op de tong
  • Moeite met praten, kauwen en slikken
  • Vieze adem
  • Droge lippen

Heeft u last van een droge mond? Onze specialisten voorzien u graag van een behandelprotocol zodat u aan de slag kunt om het probleem te verhelpen.

Tanden die losstaan of verschuiven

In een gevorderd stadium van tandvleesontsteking kunnen tanden los gaan zitten en mogelijk zelfs uitvallen. Voldoende poetsen en interdentale hulpmiddelen zoals ragers, flos of stokers spelen een cruciale rol in het voorkomen van losse tanden. Door regelmatig een bezoek te brengen aan onze praktijk verhoogt u de kans op het levenslang behouden van uw tanden.

Schaamte voor het gebit

De kwaliteit van uw gebit kan flink achteruit gaan wanneer u langdurig niet naar de tandarts of mondhygiënist bent geweest. Naast de schade aan uw gezondheid, kan er ook schaamte voor uw gebit ontstaan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat u niet meer voluit durft te lachen of uw tanden probeert te verbergen op foto’s.

Tandzorg Kralingen Lusthof is gespecialiseerd in het herstellen van uw gebit, zodat u weer stralend door het leven kan.

Relatie mondgezondheid en algemene gezondheid

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat de tandvleesontsteking parodontitis van invloed kan zijn op uw algemene gezondheid.

  • Diabetes: uit recente onderzoeken is gebleken dat diabetes niet alleen invloed heeft op het ontstaan of verergeren van tandvlees- of kaakbotontsteking, maar ook andersom. Bij diabetespatiënten die ook parodontitis hebben, kan het moeilijker zijn de diabetes onder controle te krijgen. Ernstige parodontitis kan leiden tot langdurig verhoogde bloedglucosewaarden. Hierdoor is het risico op complicaties als hart- en vaatziekten en nieraandoeningen groter.
  • Vroeggeboorte: parodontitis verhoogt de kans op een vroeggeboorte.
  • Longontsteking: door parodontitis bestaat er een verhoogd risico op longontsteking. De bacteriën van de parodontitis kunnen deze ontsteking veroorzaken.
  • Reuma: uit onderzoek is gebleken dat reuma invloed heeft op het ontstaan of verergeren van parodontitis en andersom.
  • Alzheimer: regelmatig tanden poetsen zou de progressie van de ziekte van Alzheimer vertragen nadat wetenschappers ontdekten dat tandvleesontsteking de geestelijke achteruitgang met 6 keer versnelt.
  • Afnemende hersenfunctie: verlies van kauwfunctie door het verloren gaan van tanden en kiezen houdt rechtstreeks verband met een afnemend functioneren van de hersenen en de geheugencapaciteit.

Kortom: een goede mondzorg komt een goede algehele gezondheid ten goede.

Tanden bleken

Tanden bleken wordt steeds populairder. Bent u ontevreden over uw gebit omdat uw tanden verkleurd zijn? Met een bleekbehandeling kan Tandzorg Kralingen uw gebit tot enkele tinten witter maken. Tanden bleken met behulp van een bleekbehandeling is echter niet bij iedereen mogelijk. Onze mondhygiënisten beoordelen eerst uw gebit om vast te stellen of u in aanmerking komt voor een bleekbehandeling.

Neem contact op

Heeft u last van bovenstaande klachten of maakt u zich zorgen over de kwaliteit van uw gebit? Maak dan telefonisch een afspraak. Met de onderstaande button schrijft u zich eenvoudig in als u nog geen patiënt bij ons bent. U heeft hiervoor geen verwijzing nodig.